Tidigare har vi konstaterat att vi har ganska få recept på Gödsvinet. Med detta bidrag hoppas jag skjuta jämvikten några millimeter i en annan riktning.
Att laga fantasifull och god vegetarisk mat måste inte vara en balansakt, här är ett snabbt och enkelt koncept som vi ständigt vrider och vänder på och som senast stannade i den här formen.
Att ha i (4 biffar):
Vegetarisk färs (frysta i block)
Flytande honung
Grillsås med chipotle eller liquid smoke
Timjan
Mald rosé, grön och svartpeppar
Salt efter smak (grillsåsen och osten ger ett grundbidrag av sälta)
Chèvre eller fetaost i tärningar/mindre bitar
1 ägg
Att göra:
Tina färsen
Kläck i ett ägg
Ringla i grillsås och honung efter smak
Ha i timjan, peppar och ostbitarna
Blanda ihop till en homogenare härlighet
Eftersom vi inte har med kött att göra går det alldeles utmärkt att provsmaka innan man steker
Forma ihop biffarna noggrant
Stek på låg värme
Kortfattat alltså: Blanda ihop allt, forma biffar, stek på låg väme.
OBS! Biffarna ramlar lätt isär när man vänder dem, var försiktig och beredd att improvisera för att löda ihop dem igen…
Serveringsförslag är tillsammans med rödvinssås (+/- kantareller) och potatisgratäng eller som biff i hamburgare. Naturligtvis går det att byta ut veggiefärsen mot köttfärs.
Dryckesval bör föra tankarna till New Orleans (tänk bourbon, cane sugarläsk etc), äter du själv avnjutes härligheten lämpligen till ett avsnitt True Blood.
Förresten, ni vet väl att gödsvin finns överallt?