Bästa lagern (89886)

Som ölintresserad är man lite splittrad inför fenomenet med lokala ölbryggerier. Man vill ju så gärna vara entusiastisk när fler ger sig in i denna vår vackraste konstart – ölbryggande, och avnjutandet av dess frukter. Så det låter ju trevligt, men allt som oftast är ju resultatet milt sagt yxigt. Enligt en bekant var t.ex. den gemensamma nämnaren för samtliga öl från Helsingborgs bryggeri att de smakade stall, mer eller mindre malplacerat beroende på öltyp. Sådana onyanserade omdömen kan givetvis inte vi på Gödsvinet ställa oss bakom, i varje fall inte förrän vi själva grundligt undersökt frågan.

Våra något begränsade provtagningar av Lundabryggeriers skapelser har ju gett besked om hyfsade, om än kanske inte fantastiska öl. Det är alltså med viss skepsis man korkar upp en flaska från dem som kallar sig intet mindre än “bästa lagern”. Men språkpolisnerven slutar straxt klia, och efter en ganska anonym doft – på gränsen till obefintlig – rasslar en kall, skön lager nerför halsen. Eller är det kanske en pale ale? Det hela är i vart fall klart anstruket av andra saker än klassisk svensk lager – opastöriserad och ofiltrerad, dimmig, med en vagt syrlig ton. Men det är ett solitt, gediget hantverk: inget sticker ut, harmoniskt gifter humle och malt ihop sig med alkohol, sådär som man så gärna ser den göra. Möjligen kan man anmärka att det inte är en karaktärsstark öl, men det finns å andra sidan en tid och plats för det, och sen finns det en tid och en plats för en ljus, distinkt öl som inte gör väsen av sig. Om det sedan är till sillen, till valfritt action-guldkorn från 80-talet, eller i parken låter vi vara osagt, men vi tror den hade kunnat passa samtliga.

Fyra oneliners av fem möjliga.

4 reaktioner på ”Bästa lagern (89886)

  1. Lokala ölbryggerier är ju nästan i samtliga fall helt sönderkramade i dessa dagar. Kanske är det dags för en lite mer kritisk granskning? Det känns som vårt ansvar.

  2. Jasså? Jag vet inte vem du lånar ditt öra till, själv har jag knappt hört annat än skällsord och nedskrivningar. Är det månne dagspressen som haussar fenomenet? Jag har tappat kontakten lite där, såhär i förskingringen.

  3. Lokala bryggerier brukar väl få oproportionerligt mycket god vilja, åtminstone i början. Det är väl fortfarande en lite ovanlig och dessutom positiv lokalnyhet. Fast det måste ju avta och kanske har det gjort det nu.

  4. Lundabryggeriets öl är i allmänhet väldigt goda men kan upplevas som något vattniga. Bästa lagern ligger definitivt högt på deras topplista.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.