Dummare mat nu

Är det hållbart med två oxar?

“Det var det dummaste jag hört” är ett uttryck som använts alldeles för flitigt under senare år. Det har nästan helt förlorat sin mening och i dagar som dessa är det en mening som vi desperat behöver. Det är valår i år. Så jag borde verkligen vara återhållsam, jag borde verkligen inte slita på uttrycket mer. Men detta var verkligen det dummaste jag hört.  

Det är en text från tankesmedjan “Dyrare mat nu”. Egentligen borde det räcka som kommentar men tillåt mig brodera ut saken lite. De som vill ha dyrare mat vill att all mat ska vara dyrare, det räcker inte med att de själva köper dyrare mat som är onödigt dyr. Det finns ju en massa människor med lite pengar som envisas med att köpa billiga saker och genom att höja matpriserna tvingas de att köpa dyr mat. Fast kanske lite mindre. Varor med kort hållbarhetstid kanske. Det finns många fina saker i containern bakom Ica. Medelklassfolket på “Dyrare mat nu” påverkas förstås inte alls, de har ju fortfarande råd att välja vad de vill äta.

Bloggposten som är det dummaste jag har hört handlar om den tid då alla bekymmerslöst odlade sin egen mat utan hjälp från konstgödning, bekämpningsmedel, deodorant och andra onaturliga saker. Vilken tid är detta? Just det, klockan 14:30 på kanal fem, sändningstiden för “Lilla huset på prärien”.

Vi måste tillbaka till denna tid menar skribenten Mattias Flising. Om alla odlar sin egen mat så lägger man ner mer omsorg i arbetet. Åtminstone ifall man inte behöver utföra sitt vanliga arbete samtidigt. Jag vill inte vara den som förstör allt men det är lika bra att jag säger redan nu att det kommer bli svårt att hinna valla kossorna till grönbete längs med Regeringsgatan varje morgon innan jobbet.

 För vi ska väl fortfarande ha andra arbeten också? Eller är Flising så radikal att han går preindustriell på oss?

Ok, egentligen förstår jag. Vi ska producera livsmedel på ett mindre effektivt men bättre sätt och vi är beredda att betala för det. Fint, inga problem. Sa jag INGA problem? Det kan finnas ETT problem. Du vet de här sex miljarder människorna på jorden? Det kommer inte att funka. Sorry, några måste i naturlighetens namn dö en biodynamisk svältdöd. Tror någon att Mattias Flising kommer att vara en av dem?  

I Afrika odlar de redan mycket livsmedel ekologiskt eftersom de inte har resurserna till något annat. Det är sannerligen en grov förenkling men låt oss säga att det är så. Då kommer de alltså att klara omställningen till dyrare mat? Hur ska jag förklara detta? Tänk dig det här. Plötsligt har jorden en akut livsmedelsbrist. Det tidigare hypereffekiva jordbruket i Europa är nere på en fjärdedel av sin tidigare kapacitet. I delar av Afrika är jordbruket på samma nivå som vanligt. Vem kommer att bli hungrig? Just det, Mattias, jag och alla jepparna på “Dyrare mat nu” kommer inte att missa en måltid. Det kallas marknad och den kommer aldrig att försvinna.

Det är lätt att vara cynisk bland idealistiska människor. Lätt och roligt. Det är dessutom viktigt. En dag kommer vi ha kallat saker för det dummaste vi hört en gång för mycket. Då kommer någon kanske börja ta “Dyrare mat nu” på allvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.