Många i Gödsvinets massiva läsarskara undrar säkert när Restaurang Gödsvinet skall slå upp portarna. Världen väntar fortfarande på denna helvegetariska sportbar men den väntar kanske inte förgäves. Såhär i jultider har jag kommit över ett recept som kan få oss lite närmare visionen om vegetarisk mat lika hälsovådlig som den som serveras på animaliska sportbarer.
Inspirationen, för att inte säga plagiatet, kommer från ett oväntat håll. Det är den vänsterradikala Fria tidningen som bjuder på ett recept på vegetarisk julskinka. Bjuder kanske inte är rätt ord eftersom jag stjäler det ut deras tidning men eftersom jag är en av deras 13 prenumeranter i Sverige så anser jag det är både min rätt och dessutom i enlighet med allmänintresset. Ifall någon från Fria tidningen ändå skulle komma och knacka tungt på min dörr en månfri natt så har jag ett par alternativa svar att erbjuda denna:
1. “Jag trodde ni i gycklarvänstern var för coola för upphovsrätt?”.
2. “Jag vet vad som får din jacka att lukta så där”.
3. *stickande spjutrörelse med tom Jamesonflaska i mellangärdet*
4. Alla ovanstående
Nu när detta är utrett kanske vi kan gå vidare till själva receptet. För den vegetariska julskinkan behövs:
1 st Vegoskinka
Ok, vi bryter där. Detta är kanske inte riktigt det revolutionerande recept som jag först anade. Grunden i det är alltså att man först hittar en butik som säljer en helvegetarisk skinka, förmodligen någonstans kring Möllevången i Malmö. Det är inte matlagning, det är att “gå och handla”. Underskatta inte skillnaden. Men ok, vi ser efter vart detta leder:
3 msk Senap, gärna en grovkornig.
1 msk Tomatpuré
1/2 dl Ströbröd
Råsocker, salt, peppar
Blanda ihop senap, tomatpuré och kryddor. Eller med andra ord “ingredienserna” med undantag för själva “skinkan”, som du precis köpt färdig från stans enda charkuterist med ring i näsan. Bred smeten ovanpå skinkan och toppa med ströbrödet och sockret (ok, de skulle inte med i smeten). Kör skinkan i ugnen på 225 grader i 25 minuter eller tills du ger upp och börjar virka halsdukar åt lyktstolpar istället. Låt kallna, skiva upp och ät precis som en vanlig skinka.
Jag vet inte vad jag ska säga. Egentligen vill jag att detta ska fungera men det är inte lätt. Ska vi inte bara ringa efter en falafel istället? Eller helt enkelt koka en kålrot
Vegoskinka låter minst lika eggande som “falsk gåslever”.
Uuuuuuääääää.
Du kan lägga till ett femte svar: “Recept omfattas inte av upphovsrätten. Jag får reproducera era recept hur mycket jag vill”. Sant är det också.
Robin: Ifall man med det avser anklever så är jag beredd att ta en liberal ståndpunkt i frågan.
Fläderblom: Sanningen är inte alltid rolig.
Fria tidningen är vår enda prenumeration. Gott verkar det sannerligen inte.
>Johan. Min avsikt var inte att vara rolig, utan att i blygsam skala ägna mig åt folkbildning. Många tror att recept är upphovsrättsligt skyddade. Många mattidningar och -bloggar påstår att just deras recept är det. Det är dock fel. I allmänhet är det fritt fram att planka såväl ingredienslistor som rena tillagningsinstruktioner. Om det finns någon ramberättelse kring eller det hela ingår i ett reportage kan de delarna vara upphovsrättsligt skyddade, men knappast själva recepten.
Läs mer hos ALIS – Administration av litterära rättigheter i Sverige.
För övrigt verkar den ovan skildrade rätten direkt vedervärdig. Ännu ett gott skäl att undvika Fria tidningen.
Klart intressant!