Galonka, Piast

Efter att Gödsvinets storslagna haxe-satsning nu länge legat i träda var det slutligen dags att återigen utforska detta närmast erotiskt intensiva köttstycke, denna gång i polsk tolkning. Golonka är inget mindre än Polens svar på haxe, eller möjligen eisbein, hursomhelst är det ett stort stycke gris som lagats tills det smälter i munnen, med en läckert krispig svål. Restaurang Piast, ett stenkast från St Eriksplan, serverar golonka, och det var allt vi behövde veta, tillsammans styrde avd Bromma & Vällingby stegen dit för att mäta sig med ännu en gargantuansk köttbit. Piastr är mycket gemytligt, till den grad att man vid ett bord sitter under det som tidigare gissningsvis tjänat som bardisk, och man har ständig överblick över köket, på andra sidan sagda disk. Upplevelsen av matdofterna blir stundtals rätt intensiv och när man går därifrån har man gärna en lätt arom i kläderna, lite så man undrar om man ska bli god vän med alla hundar man möter.

Piast_golonkaNåväl. Jämfört med tidigare avätna haxe (haxar? haxor?) var det en något mer beskedlig bit som Polen visste att servera oss, bara en sån sak att den på bilden ovan knappast syns bakom sina tillbehör säger ju en del. Därmed inte sagt att den inte närapå övermannade oss, eller att vi inte gick därifrån vimmelkantiga, vaggande som gravida pingviner, men det var ingalunda lika absurt mycket som t.ex. Moldaus haxe, som ju till form och storlek närmast liknade en genomsnittlig julskinka, och inför vilkens blotta anblick man blir matt och kallsvettig. Nåja. Vi ska låta det vara osagt om det är typiskt Piast eller typiskt golonka, men den där riktigt krispiga svålen ville inte riktigt infinna sig, och köttet var inte riktigt sådär mört och saftigt som Moldaus haxe heller. Det var en mycket smaklig men inte övermannande god köttbit, även om rårakan och den modesta skålen sauerkraut man fick till var mycket goda, rentav mycket passande, att liksom dutta mot köttet med, som en alltigenom tysk eller östeurpeisk variant av vår svenska dillkvist.

Det återstår att se om vi får fler chanser att testa golonka i huvudstaden, så frågan är om vi kommer lära känna denna maträtt närmare. Såhär direkt efter en första tådoppning känns det inte som att vi hade saknat den övermåttan om vi hade haxe, men kanske kan vi bli överraskade. Om ni känner någon som serverar en fin golonka här i trakterna, tar vi gärna emot tips!

Tre grisdelar av fem möjliga. Restaurang Piast, Tomtebogatan 22, 220 kr ex dricka.

Liknande inlägg:

Publicerat i Okategoriserad och taggad , , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Trackbacks är avstängda.

4 Responses to Galonka, Piast

 1. Maria säger:

  Alltså, om ni vill testa haxe under ett annat namn, så kan jag rekommendera att ni äter stelze i Wien. Det här är något för insiders, som gillar att sitta på en härlig terrass hos en vinodlare med utsikt över Wien och vinplantor och dricka vin till sin stelze. Det rekommenderas att man är flera om fläsklägget. http://www.weinbau-leitner.at/ Ta stadsbussen upp på vinberget, se hemsidan. Men det kan vara svårt att få plats. Reservera eller kom tidigt.

 2. zonk säger:

  Det låter furstligt. Kanske får det bli Gödsvinets första internationella Haxe-expedition?

 3. Maria säger:

  Förresten behöver ni inte slänga ut några pengar på restauranger mera om ni vill ha en perfekt haxe. Jag har hittat receptet!
  http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2016/04/jattebra-knaprig-flasklagg-haxe.html
  Det enda ni behöver är ett par haxar och mycket tid! Ät bara inte rösti till (såg ut så på bilden). Helst ska det vara surkål och bröd. Vi åt mos och kålsallad. Lycka till!

 4. zonk säger:

  Det låter nåt det! Osaltad lägg finns ju faktiskt att tillgå exempelvis på City Gross i Bromma, så kanske kan detta få bli ett heldagsprojekt för ett par Gödsvin!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.