Ingrid Strängs Kasslergratäng

Kvinnan i Gunnar Strängs knä är en av Sveriges mesta ministrar. Hustrun Ingrid stod hemma vid spisen och syns inte på bilden.

Jag köpte idag en begangad kokbok för fem spänn. Den hade det inspirerande namnet “Hej Mat!” och var från 1980. I boken låg dock ett gammal tidningsutklipp som verkade vara betyligt äldre. Det innehöll receptet på en kasslergratäng som enligt uppgift kom från Gunnar Strängs andra fru Ingrid. I egenskap av statsvetare var jag tvungen att ta reda på exakt vad som väntade den svenska välfärdsmodellens främste ekonomiska företrädare när han tog tunnelbanan hem till det fräscha nybyggda hemmet i Stockholms västra förorter någon gång på 1960-talet.

Ingrid Strängs Kasslergratäng:
4 portioner

1 bit kassler, storlek efter hunger
3-4 hg champinoner
3 dl vispgrädde
4 msk heinz chilisås
1 tsk potatismjöl
1 bit ost
Paprikapulver

Skiva och stek kasslern, krydda kraftigt med paprikapulver under stekning. Lägg kasslerskivorna i en ungsfast form, inte mer än två lager med skivor. Skiva och stek svampen, lägg den på kasslern. Blanda grädden med en tsk potatismjöl och 4 msk chilisås och häll blandningen över kasslern och svampen. Riv osten och lägg ett lager över hela formen. Sätt in i ungen 15 minuter eller tills gratängen har en fin färg och vätskorna fått koka ihop ordentligt. Servera med “ett par riktigt goda potatisar”, som det står i orginalreceptet.

Svensk välfärd när den är som bäst, smaklig men enkel och rationell, avnjutes bäst i en miljonprogramlägenhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.