Jämtlands påsköl (1399)

Kristnat eller inte, påsken kommer till Jämtland ändå. Jag minns Jämtland, hur skulle jag kunna glömma?

Ett sätt skulle förstås kunna vara att fortsätta dricka öl med samma maltbett som denna. Ändå kommer minnena tillbaka kraftigare och kraftigare för varje klunk.

Utanför fönstret fallen kvällen över Norrmalm och kvällens första farbröder har redan börjat kretsa kring bögporrbion längre ner på gatan. Mina tankar är dock nu helt och hållet någon annanstans, i en republik värdigt en kung. Jämtland var mitt hemland i den större delen av sex år och Jämtlands bryggerier var utan tvivel en del av den upplevelsen.

Jämtar tar Jämtland på allvar och ett jämtländskt öl har alltid prioritet framför ett storsvenskt. Jag är tacksam att föremålet för den republikanska yran är ett så fint bryggeri och att inte pripps blå bryggs i Jämtland. För tro mig, de hade insisterat på att det dracks också.

Jag har gått igenom bryggeriets sortimente fler gånger än vad Folkhälsoinstitutet i Österund anser är lämpligt.  De är av varierande karaktär men just maltigheten för dem samman. Jag vågar påstå att jag hade placerat detta påsköl i Jämtland vid ett blindtest.

Jag vet inte vem som ritar etiketterna till Jämtlands bryggerier men han borde släppas lös någonstans i Skäckerfjällen där han kan leva på björksskott och färsk fisk och aldrig röra en färgkrita igen. Jag har inget emot att ha ett sjöodjur på etiketten, tvärtom uppskattar jag en varelse som kan förkroppsliga den verkliga och den av jämtar upplevda exceptionaliteten i länet. Det ändrar dock inte att etiketten ser ut att ha ritats av någon som endast mycket långsamt är på väg att återanpassas till samhället.

Påskölen är en kraftfull, maltig öl vars humletoner är djupa och mörka. Det är en utmärkt öl från en speciell plats och jag förstår inte varför den skulle vara begränsad till en särskild högtid. 24,90 kronor på systembolaget, nummer 1399 i katalogen

Fyra storsjöodjur av fem möjliga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.