KWV Pinotage 2009 (2029)

Egentligen hade jag sparat den här flaskan. Tänkte den kunde vara bra att ha om man får besök av någon medelålders gymnasielärare. Det är de som jag föreställer mig dricker sydafrikanska viner. Nu känner ju inte jag några medelålders gymnasielärare och förresten är jag törstig.

Ett glas in på flaskan kan jag inte undgå att fyllas av en värmande känsla som trotsar beskrivning. Kanske är det tankar på Nelson Mandelas långa kamp, kanske är det sulfiterna som det varnas för på flaskan men förmodligen håller jag bara på att bli salongsberusad en söndagseftermiddag i november. KWV Pinotage håller 14,5% alkohol.

Från där jag sitter ser jag radhusen i kvarteret Atlantis där Olof Palme bodde en gång när Sverige under hans ledning var ANC:s lojalaste allierade i världen. Allt sedan dess har Sydafrika plågats av en aldrig sinande ström av svenska kommuntjänstemän, fackföreningsrepresentanter och gymnasielärare som regelmässigt druckit sig apfulla på sydafrikanskt vin under mer eller mindre motiverade studieresor. Som en liten kompensation för dessa härjningar har Sydafrika fått möjlighet att sälja en del vin till våldgästare som efter hemkomst vill sprida minnen om en fantastisk tid i Afrika till fullständigt oskyldiga och värnlösa vänner och bekanta.

Ifall man blir trängd till en sydafrikansk afton med vin och smakfullt censurerade bilder från fylleresan så ser jag inte varför inte KWV Pinotage skulle kunna vara ett lämpligt bedövningsmedel.

KWV Pinotage är ett mycket smakrikt vin som sprider toner av björnbär och hallon åt den som utan anledning finner modet att öppna en flaska en söndagseftermiddag. Det är ett vin med en påtaglig personlighet men ärligt talat är jag inte säker på att det är en som jag vill lära känna närmare.

75 kronor på systembolaget, nummer 2029 i katalogen

3 studiecirklar av 5 möjliga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.