Magnusmackan

En vän (ni kanske kan gissa vad han heter) från ett fiskeläger på västkusten har lärt mig att göra en förträffligt trevlig varm smörgås. Den passar finfint till lunch, men ännu bättre till frukost den typen av mornar då man är i behov av något stadigt och salt, som förmår stabilisera blodfetterna. Så här tillreder man den:

 1. Knäck ett ägg i en varm stekpanna. Slå hål på äggulan. Salta.
 2. Lägg en brödskiva av varlfri sort ovanpå, och vänd ekipaget efter ett tag, så att brödskivan kommer underst.
 3. Lägg på ett par skivor ost ovanpå ägget.
 4. Här på punkt fyra kan man experimentera lite. Antingen gör man inget alls och avnjuter mackan au naturell, eller så lägger man på lite färsk basilika och en skiva skinka, eller chilisås, eller vad mankan tänkas ha hemma.
 5. Lägg på en brödskiva till.
 6. Vänd några gånger tills brödskivorna ser trevligt rostade ut. Vid det laget är osten ganska smält, och ägget är färdigt men fortfarande härligt kletigt. Lite mer smör i pannan i det här steget är inte dumt för att undvika nyckelhålsmärkning.
 7. Avnjut.

5 reaktioner på ”Magnusmackan

 1. Jag märker att Torsten Ehrenmark, salig i åminnelse, har blivit hörsammad när han sa att förmynderiet i kokböckerna måste bort. Föredömligt fritt från pekpinnar, Jonas.

 2. Ehrenmark! Naturligtvis måste jag konsultera mitt Ehrenmark-arkiv för kulinariska djupdykningar. Världen behöver Ehrenmark. Mackan låter fin, gör varianter på den ibland.

 3. En av Ehrenmarks oförglömliga kulinariska djupdykningar var att han brukade doppa väl smörad sirapslimpa i kaffe när andan föll på. Ofta föll den på så länge att han sätta sig hela limpan. Manar detta till efterföljd, Johan?

 4. Blev en Magnusmacka idag.. fast jag bommade och rostade brödet! Nåja. Jag har ett par ägg till. Fransk senap funkade fint på i vart fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.