Mariestads old ox (1379)

Det är inte var dag vi här på Gödsvinet får tillfälle att testa en bock namngiven efter en oxe. Bocken är den tyska typen av öl i mitt glas, ”old ox” är dess namn och gödsvinet är det enda stället du behöver läsa om den. Jag antar att temat för kvällen är gårdsdjur. 

Ur det perspektivet kommer det inte som en överraskning att ”Old ox” är en öl från Mariestads bryggeri i det djupt agrara Västergötland. Mariestads bryggeri är förstås ägt av Spendrups sedan en evighet och dess självbetitlade ljusa lager är en av Systembolagets verkliga storsäljare. Enligt Spendrups hemsida var även Old ox en storsäljare på 1960-talet men de vill inte säga vad som hände.

Mariestads old ox har i likhet med de flesta bocköl en fyllig maltighet, en fin arom och ett stänk av sprithetta. De uppblossande stötarna av alkoholsmak är var för sig inte tillräckligt starka för att förenas och ta över, de förblir enstaka utspel framför en fond av karamell och bröd. Alkoholhalten har uppmätts till den bocktypiska volymprocenten 6,9.  

Om jag måste dricka en bocköl, och det finns dagar då jag tror att jag måste det, så kan jag mycket väl tänka mig att välja Mariestads old ox. De dagarna är trots allt relativt få och användningsområdet för bocköl framstår onekligen som ganska smalt. Bland bocköl är dock detta en av de bredare.

17:50 kronor, nummer 1379 i katalogen

3,5 Per Olsson av 5 möjliga 

Liknande inlägg:

Publicerat i Okategoriserad och taggad , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Trackbacks är avstängda.

4 Responses to Mariestads old ox (1379)

 1. Nu var det ett tag sen jag provade den, men den föll mig inte alls i smaken: http://www.beerdrivel.se/?p=66
  Men visst finns det andra bocköl på Systembolaget? Jag kan bara inte komma på någon just nu.

 2. Johan säger:

  Det är ingen stor öl på något sätt men jag håller faktiskt inte med om att den skulle vara vattnig, även om den förstås inte är lika smakrik som eisbockar eller ens många andra, vanliga bockar. Det finns väl ett gäng bockar på bolaget, inklusive ett gäng från ursprungsstaden Einbeck. De är väl dock säsongsbetonade (sen vår) och några är förpassade till beställningssortimentet.

 3. Peter säger:

  Finns det någon ”stor” bocköl? Einbecker har förvisso tunga flaskor men är i övrigt rätt medelmåttig.

 4. Johan säger:

  Eisbock-öl är ju rätt avancerade, bocköl som reducerats genom att man delvis fryser den och plockar bort vattnet i form av is. Har bara gjort en, mycket kort, recension av sådan öl: http://godsvinet.radium.se/?p=236

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.