Oude Geuze Vieille (nr 1694)

Spontandrucken öl

Karaktärsfull, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av jäst, koriander, citrus, bokna äpplen och stall, ton av rök. Så säger systembolaget om denna spontanjästa belgare. Vad är “bokna äpplen”?

Jag har smakat spontanjäst öl innan, men i ärlighetens namn aldrig med ett öppet sinne. Igår kväll satte jag på en film och korkade upp en liten fisförnäm flaska för en seriös utvärdering. Det första som slår en när man läppjar på en geuze är att detta är inte öl. Man letar reda på flaskan som man redan slängt i glasåtervinningen, läser noggrant på etiketten och skrynklar ansiktet till en förbryllad grimasch.

Geuze är en öltyp som är en blandning av olika gamla lambics. Blandningen gör att drycken jäser en andra gång på flaska.

Det smakar jäst, frukter, lite äpple, lite kemiskt färggrant lösgodis. Det är surt som vinäger, och inte ett spår av humlebeska kan skönjas. Lite sötma kan man uppfatta om man har lite fantasi. I ett blindtest hade jag kategoriserat detta som någon svår cider. Syran och den skarpa kolsyran sticker, men eftersmaken är jämn och fin. Efter en halv flaska vänjer smaklökarna sig, och drycken känns naturlig men den går långsamt.

Jag skulle inte kalla drycken frisk. Det är något unket över den, precis som med pretentiös cider. Stall kanske inte är en dum beskrivning. Ska man korka upp en flaska ska man veta vad man ger sig in på, och vara beredd att slutföra det. Man ska absolut inte öppna den när man är sugen på en öl.

Omöjligt att betygsätta, klart värt att prova. Men kanske inget jag kommer att köpa och ta med mig på en fest. Finns på vissa systembolag.

6 reaktioner på ”Oude Geuze Vieille (nr 1694)

  1. Låter som “bokna” var en god karakteristik!

    bokna = mer än övermogen, vilket jag alltid har trott var att likställa med rutten, men så är uppenbarligen inte fallet.

  2. Som fallfrukt luktar innan den börjar lukta ruttet? Tror faktiskt jag kan tänka mig det.

  3. Ja, något ditåt måste det väl vara. Det har jag i.o.f.s. alltid kallat övermogen själv, men härmed är det officiellt slut med det nu.

  4. Nej, kan det inte. I så fall väntar sannolikt en arg insändare i tidningen.

  5. Råkade på den här rescensionen såhär långt i efterhand, och kan meddela att drycken av rescensenter även beskrivits som “snäll, men genuin”. Får instämma med dem, faktiskt: Oude Beerzels gueuze är faktiskt inte bland de skarpare av sorten. Cantillon har ett par som får Ouden att verka just snäll och likaså Timmermans limited edition är betydligt skarpare (inte att förväxla med annan översötad ful-kriek etc som Timmermans lustigt nog även producerar). Men sen finns det ju även betydligt snällare gueuze än Oudes – se t.ex. Mort Subite, som trots namnet som betyder “plötslig död” absolut inte är speciellt skarp. Den finns inte på systemet, men jag drack den på Green Lion i Malmö. Tyvärr är ju utbudet på Gueuze dåligt i Sverige, Cantillion har jag bara sett på Bellmans i tjockholm, och där kostade den en smärre förmögenhet. Trist, för i Belgien är vare sig gueuze eller för den delen Trapist speciellt dyrt, kanske ett par tre euro på ett uteställe.

    Får säga att jag gärna korkar upp en Oude, en härlig dryck. Men visst påminner den mer om cider eller skumpa än öl! Ska passa på att köpa på mig ett fång Belgiska godheter när jag kommer tillbaka till våra nordliga breddgrader..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.