Sommaren och dess drycker

Sommaren rasar tvärs över hela Stockholm, från bergstoppen på södermalm där jag gör mitt dagliga värv till mitt rofyllda örnnäste här i Vällingby. Rusigt skamlösa människor bjuder ut sig till solens strålar i parker och grönområden. Så sent som i går såg jag två tonåringar ligga och hångla i solen vid Anna Linds grav på Katarina kyrkogård.

Den plötsliga sommaren har haft direkta fysiska konsekvenser på omgivningen här ute i västerort. Från mitt fönster på 13:e våningen har jag utsikt över mil efter mil av förort. Villor, radhus och låga hyreshus sträcker sig mot Hjulsta och evigheten. På vintern ser jag dem alla mycket klart men eftersom det är väldigt gott om träd i de gamla bostadsområdena här ute så försvinner nästan all bebyggelse under lövverk så fort våren gått över i sommar.

En dag befinner man sig i förortseländet, nästa dag blickar man ut över skogsmånen Endor. Endast Kista med sin blanka skyskrapa sticker upp vid horisonten likt Smaragdstaden i Trollkarlen från Oz.

Med sommaren kommer inte bara löv på träden. Precis lika förutsägbara är sommarens alla drycker. Kungen bland dem är en dryck som jag dricker nästan dagligen när temperaturen kryper över 15 grader, vilket sedan jag flyttade från Östersund kan bli flera dagar om året. Jag syftar förstås på det irländska isteet.

Irländskt iste påminner på det stora hela om vanligt iste. I själva verket gör jag det alltid med hjälp av en helt vanlig påse iste-pulver från Lipton’s. Vad som skiljer irländskt iste från vanligt iste är förstås samma sak som skiljer irländska arbetsplatser från vanliga arbetsplatser. Whiskey.

Irländskt iste tillagas så här: Häll upp innehållet från en påse Lipton’s iste med citronsmak i ett kärl som rymmer minst 1 liter. Tillsätt 2-3 dl Jameson whiskey och rör om länge. Fyll på med 6-7 dl  kallt vatten, några isbitar och eventuellt några skivor citron. Låt stå kallt ett tag.

Detta är receptet som präglat mina 10 senaste somrar. Det blir inte sommar innan man gjort sin första kanna och man kan ofta förneka sommarens frånfälle långt in i september med hjälp av ännu ett glas sötsur whiskeygrogg. Irländskt iste smakar av strävt av citron då whiskeyn dödat den söta eggen och alla smakerna förenas i den gemensamma smaken av sommar. Detta är drycken som gjort ett stort antal storsjöyror lite yrare och somrarna i stort lite mer febrigt berusa(n)de.

Receptet är förstås långt ifrån originellt. I själva verket verkar tillverkarna av Jameson whiskey också ha insett dess potential. En gång för ganska många år sedan köpte jag en stor flaska Jameson på en flygplats någonstans. Vid det tillfället fick jag och alla andra som köpte en sådan flaska också en liten påse med pulver, inte olik Lipton’s iste, som man blandade med vatten och Jameson för att få en iste-liknande dryck som smakade av citron. Detta var för mig en bekräftelse på att bra idéer sprider sig själva eller att någon från Jamesons destilleri installerat spionkameror i min lägenhet.

Hur det än är med den saken planerar jag låta denna dryck definiera även denna sommar. Jag sippar på ett glas irländskt iste medan jag skriver detta. Det är viktigt att dricka mycket när det är varmt.

10 reaktioner på ”Sommaren och dess drycker

 1. Detta later sjukt gott, men ursakta min korkadhet..ska man tomma ut innehallet i tepåsarna, eller ska man forst blanda teet innan man slar pa Whiskyn? Alltsa, ska blandingen fortsatta att “dra” kyld?

 2. Det är ett viktigt klargörande, jag syftar på färdigt iste som säljs som pulver i påsar och inte vanligt te i tepåsar. I original ska det bara blandas direkt med vatten och i den här versionen är det egentligen inte jätteviktigt om man blandar i whiskey eller vattnet först.

 3. OK, tack! Detta skall provas till nasta grillning! Min man gillar Jameson och jag gillar alkohol, sa det ser vi fram emot.

 4. Detta ska prövas i helgen!
  Jag har alltid vart lite nyfiken på Pimm’s No 1 (nr 8416) som många verkar ha som sommardrycksfavorit. Har ni på Gödsvinet gjort någon recension på den tidigare? Om inte, kan man göra det till ett önskemål?

 5. Jag har aldrig testat Pimm’s. Kanske är det en anledning till att ge sig ut på allvar bland systembolagets bitters, starkviner, likörer och apertifer? Det får nog bli en recension.

 6. Jag har minst en flaska i mitt dignande spritförråd. Jag har smakat men har ingen rutin på det. Jag kan tänka mig att göra en seriös recension.

 7. Jag har en halvtom flaska stroh och en odrickbar kinesisk vodka i mitt spritförråd, varken mer eller mindre. Är djupt imponerad av folk som bara har sprit hemma så där utan vidare. Min tar slut.

 8. Detta låter ju intressant. Frågan som uppstår genast är ju om recpetet provats med Bourbon i stället för Jameson? Eller blir det kanske för sött?

 9. Jag är helt öppen för bourbon, tror inte alls det blir sött men smaken lär bli något smer spretig. Jamesons starka hand i sammanhanget är ju just en föredömlig känsla för diskretion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.