Tal till nationen inför det nya året

nyar 2010

Så hastar ännu ett år mot sin fullbordning och världen vänder åter sina blickar mot Vällingby för några ord att ta med sig till andra sidan.

I var passage från det gamla till något nytt bor en ängslan och detta år 2012 framstår trots alla sina tillkortakommanden som en trygg hamn vi är på väg att lämna.

Det kommande året kommer att innebära ett skifte till det sämre för många av oss och damoklessvärden vajar olycksbådande i vinden medan jag skriver dessa ord.

Med nya risker kommer nya möjligheter och 2013 kan mycket väl bli året då det omöjliga faktiskt visade sig vara omöjligt.

Under det kommande året kommer det att bli dyrare att leva och fortsatt trist att göra något annat. Det kommer att bli året då priserna steg, kvalitén sjönk och varorna levererades till fel adress.

Ja, det kanske ser mörkt ut nu men kom ihåg att det alltid är som mörkast efter solnedgången.

Det finns förstås också mycket positivt att säga om året som stundar. Låt oss tala om våra förhoppningar inför det nya året. Min förhoppning är att 2013 inte bara blir ännu 365 dagar att lägga på rad efter de som redan varit. Meningen med 2013 får inte vara att bara bli ett år äldre. Det kan vara att bli äldre än man någonsin varit.

Om vi nu går mot svårare tider – som alla säger att vi gör – vad kan vi då göra åt det? Jag tror att förändring och förbättring börjar hos var och en av oss. När ett år gör över i ett annat måste du se dig själv i spegeln och fråga hur du kan bli en bättre eller åtminstone en annan människa.

Men fråga inte hur du kan bli nästa års hjälte, fråga dig vad du kan göra som dig själv. I själva verket bör du fråga dig vad du kan göra som någon som mer liknar någon du kan komma att bli under året som följer. Man måste ligga ett steg före.

Föreställ dig själv som långtidsarbetslös svinaherde någonstans på den skånska landsbygden. Vilken typ av långtidsarbetslös svinaherde på den skånska landsbygden vill du vara? Det är den typen av frågor vi måste ställa oss.

Fråga inte vad samhället kan göra för dig, fråga vad du kunde ha gjort för samhället när det fortfarande betydde något.

På ett personligt plan har vi här på Gödsvinets vällingbykontor mycket att se fram emot/upp för under 2013. Projekt skall landas, böcker skall skrivas och mitt upp i allt skall jag söka asyl vid ett universitet i Bayern under åtminstone några månader. Exakt hur många är i slutänden beroende på hur många av de där projekten som faktiskt landar och hur många böcker som verkligen blir skrivna.

Kanske hålls nästa nyårstal från någon tillflykt i alperna.

Vi här på Gödsvinet kommer oavsett vilket att fortsätta att leda dig genom samtiden i det nya året. Tillsammans finner vi vägar genom det här. Gott nytt år allesamman.

4 reaktioner på ”Tal till nationen inför det nya året

  1. Det här talet hade min rektor kunnat hålla på julavslutningen. Och inte på ett bra sätt! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.