Tourtel Birra Analcolica

Kanske är tomrummet det som är svårast att beskriva – den nästan totala avsaknaden av intryck, de vaga, knappt förnimbara tingen, som lurar på gränsen mellan inbillning och verklighet, där man inte kan säga vad som verkligen finns, och vad som bara är självsuggestion. I en absolut tyst och mörk sensory deprivation tank börjar sinnena fabulera, synen visar villor, öronen hör hägringar. Kanske börjar man under tilltagande förvirring undra hur man hamnade där, vid vilket ögonblick man gick från infall till beslut, tog det ödesdigra steget.

Ungefär så känns det att dricka ett glas Tourtel Analcoholica (vilket ska utläsas alkoholfri) – drycken är omisskännligt gul, den bubblar, men smaken och doften är som ett stort tomrum, ett töcken, en dimma genom vilket man kan ana gengångare och spöken av den öl som flytt, eller kanske aldrig funnits. En vag, misstänkt örtig arom lurar över det tunna skummet, och blandar sig med en fadd sötma på tungroten. Jag vill kalla den myrten, för jag vet inget om myrten, hur den doftar eller smakar – men det är nog humle, det måste vara humle, något annat hade inte gått att tro, något annat är inte möjligt. Ändå är det inte den sämsta alkoholfria öl jag druckit, enligt flaskan ska den hålla under 0.5%, men antagligen ligger den just alldeles precis därunder, och lutar sig på denna försvinnande lilla fraktion alkohol för att trots alla dimridåer upprätthålla åtminstone någon slags värdighet.

En halv synvilla av fem möjliga.

Liknande inlägg:

Publicerat i Okategoriserad och taggad , , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Trackbacks är avstängda.

4 Responses to Tourtel Birra Analcolica

 1. Johan säger:

  Ha ha, jag kämpade med samma utmaning när jag recenserade Ambar especial: http://godsvinet.radium.se/?p=3224 . Jag tvingades ta till Edith Södergran för att beskriva ”ölen som inte är”.

 2. zonk säger:

  Ah, jag tyckte väl att det kändes bekant, på något sätt, det här famlandet i tomrummet! Men man får ta på sig det svåra liksom det lätta. Finns det en bra alkoholfri öl därute, ska jag hitta den.

 3. Jonas säger:

  Den finns! Naturligtvis har den svårt att mäta sig med alkoholrik öl, men med det i åtanke tycker jag att den håller hög klass. http://godsvinet.radium.se/?p=2727

 4. zonk säger:

  Mjae. Jag får naturligtvis dricka om den, nu när man sett lite mer av det alkoholfria utbudet, men när jag smakade den senast, var jag inte helt såld, får jag erkänna. Men i ett land av blinda är väl de enögda kungar, förvisso.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.