Var är te-tokarna?

Om man vill dricka suröl, spontanjästa gueuze, eller bara en IPA har Stockholm tusen och åter tusen vattenhål, men för te känns det som vi är där ölen var för 40 år sen, det är vanligt te och earl grey och frukt-te, men sen är det liksom inte så mycket mer bevänt med variationen. Var i Stockholm kan jag dricka te på klassiskt kinesiskt vis, gong fu cha? Var kan jag hitta femton sorters pu-erh i svalbo-, tegelsten- och puckformat, bryggt av entusiaster? Var ligger lapsangdimman tätare än London-smogen? Visst är man glad åt Stockholm Tea Centre, och online finns massor att köpa, men var är te-tokarna, de som ständigt sökar nya kickar i allt äldre och funkigare fermentationer, klistrigt kådigare rökt te, den mest välrullade gunpowdern, det isigaste kallbryggda teet, det ludnaste vita teet, den mesta orangea av alla pekoes.

Jag tror jag har svaret: de är på gång. 2019 kommer bli tetokens år, där man debatterar bryggtemperaturer och filter, förkastar eller försvarar påste, lagrar sin fina pu-erh i tehotell, och ivrigt köper tekannor av yixing-lera. Att ha en pee-pee tea boy kommer vara höjden av estetik. 2019 kommer vi ta vår revansch, 2019 är året när ingen kommer undgå tevågen. Food trucks beware, här kommer tevagnarna!

2 reaktioner på ”Var är te-tokarna?

  1. Det enkla svaret borde väl vara “Storbritannien”. Landets nu ungefär 11:e bästa levande författare, Will Self, skriver så här elegant om att ta te på Savoy i London: https://www.newstatesman.com/culture/2015/07/will-self-takes-afternoon-tea-savoy . Att dricka afternoon tea var väl också lite av en trend här i Stockholm för ett tag sedan, som en brunch för eftermiddagen. Det är också en möjlighet på Chaikhana i Gamla stan, där de även har “tasting events”, lite på samma sätt som vin och ölfolk har: https://www.chaikhana.se/

  2. Will skriver ju flödigt om maten, men att han dricker te skulle man kunna missa, och vad det är för sorts te han dricker har jag inte lyckats utröna. Det tycks således som att fokus, lite som vid engelskt öldrickande, är på helt fel plats.

    Chaikhana får absolut kollas in, även om jag blir lite överraskad över att veckans temeny inkluderar tre sorters julblandningar. Det känns lite förvirrat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.