Alkoholfria alternativ

Kanske bekräftar man genom att dricka alkoholfri öl just hur omöjligt det är att tänka sig samkväm, mat, eller något som helst liv utan vår vän etanolen. Om man nu är törstig, varför inte dricka en pepsi, ett glas mineralvatten, eller någon av alla de alkoholfria drinkar som saluförs med färgglatt tryck på glättat papper av systembolaget och andra svenska institutioner som instiftats i avsikt och syfte att hämma våra nationella tendenser att titta djupt i glaset. Men nej. Hellre framhärda i alkoholfri öl, än att dricka något som var skapt så från början. Så för de som trots dessa synnerligen övertygande argument & färggranna broschyrer är fast övertygade om att öl är det enda som bör drickas, vill vi på Gödsvinet bistå med vägledning. Vi har redan tidigare testat ett flertal alkoholfria öl (samt även vissa vagt ölrelaterade alkoholfria drycker), och som ett led i vår stundtals självsvåldiga anda av konsumentupplysning, har vi utsatt oss för ytterligare två:

Jever Fun

I yngre år har Gödsvinet syd likväl som våra assisterande testare hört Jever omtalas som en synnerligen besk öl, en sann beskans zenit, så särpräglad i detta avseende att vissa helt avfärdade den, till fördel för Falcon export, e.d. I dessa tider av dubbel-IPA etc är det möjligen lite högre tröskel med avseende på beska. Man skulle även kunna tänka sig att det finns någon slags smaksynergi mellan alkohol och beska, där alkoholen förstärker upplevelsen av den senare, på ett sätt eller annat. Eller är det möjligen så att den alkemiska metod som just Jever använder för att ta bort alkoholen gått ut över vår vän humlen. I vilket fall som helst är Jever fun många saker, men definitivt inte besk. Dessvärre har den heller inga andra smaker att falla tillbaka på, så faddheten blir riktigt besvärande. Utöver detta finns det egentligen väldigt lite att säga om denna utpräglat vattniga dryck.

En halv ledsen humlekotte av fem möjliga.

 

Weihenstephaner hefeweissbier alkoholfrei

Visst har weissbier en viss tendens att börja ganska brett och trevligt, inte alltför maltigt, men åtminstone med en trevlig bukett jästaromer, för att därefter relativt snabbt försvinna bort. Weihenstephaners alkoholfria variant gör dock ett gott försök till världsrekord i denna gren, och endast mikrosekunder efter att sista droppen öl försvunnit från tungan är det friskt, fint och framförallt vattnigt i munnen, med endast den vagaste, knappt skönjbara smak av citron lurande kvar. Detta är en öl som tar steget bortom att sakna eftersmak, och ger sig på att vara enbart försmak, och därefter direkt ut i tomrummet. Som postironiskt existentiellt statement kan den möjligen säga oss något om tillvarons flyktighet, etc etc, men som öl betraktat (för den delen, alkoholfri sådan) är det möjligen inte precis vad vi skulle vilja se.

En rakt, kompromisslöst streck av fem möjliga. Drick hellre ett stort glas kranvatten.

Gödsvinet syd kan inte under några omständigheter rekommendera inköp av vare sig Jever fun (nr 1978 på systembolaget) eller Weihenstephaner hefeweisse alkoholfrei (nr 1922). För den som trots allt är hågad kan de stundom även hittas i välsorterade livsmedelsaffärer.

6 reaktioner på ”Alkoholfria alternativ

 1. Testa Erdinger alkoholfrei – efter att bott i Tyskland så är min dom att denna är överlägset bäst av de alkoholfria! Och faktiskt (tro det eller ej) ett fullgott alternativ!

 2. Prövade en gång Nanny State i tron att etiketten var ironisk och upptäckte först när jag kom hem att alkoholen saknades. Smaken var förvisso OK, men vad är vitsen?

 3. Jever fun måste ha namngivits av samma person som kom på att en halv snickers kan kallas “fun size”. Personligen tycker jag dock att öl i sig är så gott att det är värt att försöka om man måste ha alkoholfritt. Samtidigt så är ju alkoholen svår att skilja från smakupplevelsen. Skillnaden mellan att “dricka för att det är gott” och “dricka för att bli full” är bara begriplig för en nykterist.

 4. Det finns två poänger med alkoholfri öl:
  den första, och nyaste, är att produkter från bryggare som Brew Dog och Mikkeller kan avnjutas även vid tillfällen då alkohol inte är tillrådigt – i barnsällskap, inför bilkörning med flera aktiviteter.
  den andra är att sociala konventioner gör att det fortfarande inte är acceptabelt att inte dricka öl vid tillställningar – då funkar alkoholfri öl.

  Och nej, med seriösa bryggare så är de två inte identiska. En alkoholfri Pripps kan aldrig “avnjutas”.

 5. På förhand avslöjande grepp att nödgas lägga till “Fun” efter Jever. Då kan man vara säker på att det inte alls är kul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.