Beck’s Next

Det finns många olösta frågor i världen. Vad hände med myteristerna på Bounty? Var blev bosättarna i Roanoke av? Hur hade Ingvar Oldsberg sett ut i helskägg? Varför är E.T. så ful?

De förbleknar dock alla inför ett större mysterium: vad, exakt, skiljer Beck’s Next från en vanlig Beck’s? Flaskan må vara genomskinlig, och ha en marginellt annorlunda etikett, men utöver detta, är de två förvillande lika. Trots långa, noggranna efterforskningar med glaset i hand, har Gödsvinet syd inte lyckats uppfatta något som helst utmärkande särdrag hos Next. Den är, liksom sin enäggstvilling, en schysst stor stark, helt enkelt: hyfsat besk, inga bismaker, smakar som det ska. Inget spännande, men inte dåligt. Kanske är det helt enkelt så att de som köper Beck’s i parti och kubik är fullnöjda med den nya flaskan, och inte förväntar sig vidare innovationer på ett par år. I sådana fall kan jag bara gratulera Brauerei Beck & co. De har hittat sin nisch, de håller sig till den, och det fungerar bevisligen. Under allt detta ruvar dock en djupare, existentiell fråga: det finns förvisso tusentals ölsorter i världen, men hur många av dem kan man egentligen särskilja? Hur många finns det egentligen, och hur många är bara infinitesimala variationer på något man redan smakat? Som svensk kämpar man med sådana teutoniskt dystra tankar blott alltför ofta, men håller huvudet högt: var dag, mot nya djärva öl!

Tre kloner av fem möjliga. I.o.m att Beck’s standard-starköl (1549) ingår i sortimentet, existerar Beck’s Next i ett kvantum-mekaniskt mellanting av vara och icke-vara på systembolaget, likt nån slags ölens Schrödinger-katt.

4 reaktioner på ”Beck’s Next

  1. Betygsdiskrepansen är onekligen påtaglig, och än större om vi jämför vad dessa två Gödsvinets avdelningar anser om Hofbräu. Jag dristar mig föreslå en detaljprovning i långbänk, med N=5 minimum, kanske är N=10 att föredra, för att lösa denna tvist. Jag hoppas att detta kan tillfredsställa ert sinne för rättvisa!

    Vad gäller det faktiska antalet särskiljbara öl i världen tror jag vi får återkomma till det vid senare tillfälle, men som du säger, finns säkerligen visst intresse i denna fråga.

  2. Jag lät ditt vanvettiga påhopp på HB passera okommenterat nyligen, det är bäst så. Vad gäller test av Becks så tror jag, som du säger, att det krävs ett betydande n för att statistiskt säkerställa vad liten skillnad det nu kan finnas mellan de två varianterna. Många ölprovare botaniserar bland många olika öl, på Gödsvinet provar vi genom att dricka massor av samma sort.

  3. Vi kan bara spekulera i vilka bieffekter långvarigt bruk av HB har, men uppenbarligen tycks en viss förtyskning av gommen vara bland dem. Men vi alla ådrar ju oss egenheter med åren, så i storsinthetens tecken får det bero.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.