Bedarö Bitter (1410)

bedaro-bitterNär fd. Gödsvinet syd (numera baserade i vår kungliga huvudstad) fick tillfälle att prova på det modernaste av det moderna, tog vi givetvis tillfället i akt. Vi talar givetvis om livet i en av Sveriges utposter för framtiden, ABC-orterna, dessa våra kronjuveler från vårt samhälles guldålder. Gödsvinet Vällingby står för detta storslagna värdskap, per distans, från München, generöst upplåtande sina lokaler till tillfälligt displacerade sydlänningar.

Så efter avnjutande av det moderna samhällets läckraste och mest praktiska delikatesser, såsom frysköttbullar, fryst pytt-i-panna, och snabbkaffe, krävs det ju något att fukta strupen med. Vi framhåller här det utmärkta urval drycker som finns på systembolaget Vällingby, utan dessa onödigt distraherande skaror av knepig öl från all världens hörn. I modernitetens tecken är det storskalighet, industriell produktion, och effektivitet vi hyllar!

Nåja. Efter att tillfälligt ha tappat koncepterna inför denna dånande framtidsvision låg en selektion alkoholhaltiga drycker i huvudsak baserade på malt, humle, jäst och vatten i vår varukorg. Först i glaset blev en gammal bekant, Bedarö Bitter. Måhända är Nynäshamns ångbryggeri mer storskaligt och industriellt än det låter, vi kan bara hoppas. Hursomhelst är detta är enligt flaskan överjäst ale, vilket sånär hade undsluppit vår uppmärksamhet, vi var på god väg att kalla detta en bättre lager, om än kanske inte helt i misshugg rent smakmässigt sett. Huruvida det rör sig om en amerikansk eller engelsk ale framgår inte, men det hade nog kunnat platsa som vilketdera, det är rejält besk men ändå återhållen öl, sammanhållen, en helhet, en öl man kan dricka många av, i bästa session-stil. Rekommendationen är att avnjuta den vid 11-13 grader, vilket ju onekligen ger en något engelsk känsla, och i slutändan är det nog det intrycket som står fast: en sådär lite rund och fruktig öl, ärke-engelsk, lite Nick Frost, typ.

Fyra mestadels moderna livsstilar av fem möjliga. Nr 1410 på Systembolaget.

2 reaktioner på ”Bedarö Bitter (1410)

  1. Ahh, skära skyar över Hässelby, det väcker hembygdskänslor för oss som dväljs i fjärran land. På en mer profan nivå konstaterar jag att du nog märkt att frysen var avstängd och dessutom lyckats avhjälpa det utan att tillkalla teknisk personal från Svenska bostäder (knappen sitter uppe till vänster). Storartat att du fått pröva på det rationellt begränsade utbudet i Vällingby, inte för lite och framför allt inte för mycket, precis så många sortens Spendrups som den moderna, svenska arbetaren behöver. Egentligen är det fantastiskt att de på så stor yta lyckas trycka in så mycket av så väldigt lite.

  2. Skymningsljuset ländar onekligen det monumentala, moderna majestätet hos ABC-staden en viss elegans. Det följer ju logiskt att i en sådan miljö bygga gigantiska pyramider av så få ölsorter som möjligt på det lokala systembolaget, något annat hade ju känts malplacerat. Vad gäller det profana så kom viss teknisk know-how från några år på labbet väl till pass när det gällde att bemästra såväl frys som trixande rullgardiner, etc. Således en mjuklandning från sydländska förhållanden, som nog måste beskrivas som aningen annorlunda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.