Hofbräu schwarze weisse (82999)

Schwartze weisse

Tiden marscherar på som saker bara kan marschera här i Bayern och min tid i Europas ölhuvudstad lider redan mot sitt slut. Det har gått fort. En vecka tar en timme här. 

Jag kan inte lämna München utan att ha kartlagt åtminstone några öl till ur det lokala sortimentet och det är därför jag skriver till dig ikväll. 

Hofbräu är ett sådant där bryggeri som man brukar återse i Sverige ett tag varje höst, under Systembolagets veckor för oktoberfestöl. Hofbräu är nästan alltid bäst bland de öl som besöker oss då och besöket är alltid för kort. 

Det är därför med viss förvåning som jag kan konstatera att Hofbräu är ett ganska marginellt bryggeri här i München. Visst, det är ett av de sex stora Münchenbryggerierna som har tillstånd att delta på oktoberfest och deras Hofbräuhaus nere i centrum är med rätta en stor turistattraktion men man ser sällan folk som dricker deras öl. 

Både Paulaner och Hacker-Pschorr, som för övrigt är samägda, breder ut sig mer bland butikshyllorna och Spaten är standardölen för oss som står i kö i den enda söndagsöppna jourbutiken på stationen varje söndag. 

Studenter och andra ungdomar verkar trogna Augustiner och Tegnerseer, det är de backarna som bärs bort från Getränkemarkt:erna  och ut i parkerna vid denna tiden på året. Hofbräu står ensam kvar i hyllan.

Det var egentligen inte alls av medlidande som jag befriade flaskan på bilden. Jag vet att en öl från Hofbräu kan vara något bra och det är vad jag förväntade mig.

Det finns ingen anledning till att känna sig besviken. Ölen på bilden är en mörk veteöl som smakar betydligt mycket mer veteöl än mörkt.

Den smakar av veteölsbanan och veteölstorkad frukt. Den är inte den fylligaste veteölen som du kommer att dricka och beskan är kort men den når ända hem ändå. Detta är en stabil veteölprodukt och du behöver inte bekymra dig så mycket över den mörkbruna färgen, den verkar varken tillföra eller dra ifrån något. 

Detta är inte nödvändigtvis ett minne att ta med sig men det är en öl man kan dricka. 

3 hallonbåtar av 5 möjliga

21,60 kronor på systembolaget, nummer 82999 i beställningsortimentet 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.