Cuvée Aegidiane 2007 (4596)

Rhone-dalen producerar några av Frankrikes viktigaste viner men detta är inte ett av dem. Jag har umgåtts med flaskan över ett par glas och någon av oss börjar bli sträv. Cuvée Aegidiane är en flaska med ett budskap och av någon anledning känns det inte som en lycklig historia.

Detta är inget sällskapsvin, det är ett vin för söndagsmiddagar på nöt eller vilt, smygalkoholiserade hembiträden och hastigt påkomna skiljsmässor i september. Detta är vinet som alltid finns hemma i livets alla skeden ifall man vanligtvis inte dricker vin. Detta är matvinet som den trevliga mannen i segelklubben tipsade om, vinet som man köper eftersom det är franskt och svåruttalat men ändå inte dyrare än att man kan köpa en flaska extra och gömma den i tvättkorgen. Om man är TV4-kock eller bara djupt olycklig så är detta flaskan att öppna medan långkoket puttrar på och livet sakta glider iväg mellan fingrarna. Syran är kraftigare än beskan men ingen av dem är starka nog att rycka undan mattan på någon som redan är på glid. 14% alkohol är en tröst när allt inte är helt 100 men du behöver inte skämmas för att bära hem en flaska med toner av svart vinbär, rostat fat och mjuk tannin från systembolaget. Du brukade ju aldrig dricka men efter alla år har du märkt att det hjälper lite. Så korka upp en till, grytan kan behöva ännu en skvätt och du kan dricka upp resten.  89 kronor på systembolaget, nummer 4596

Tre starka och djupt socialrealistiska hemmafruar av fem möjliga

4 reaktioner på ”Cuvée Aegidiane 2007 (4596)

  1. Helt felaktig beskrivning enligt mig, men då är jag varken ett “smygalkoholiserat hembiträde”, “TV4-kock” eller “djupt olycklig”. Jag tycker vinet spritter av liv och vilja, för mig visar det upp en komplex och intressant personlighet, en sträv fruktighet och djup, nice!

  2. Om det är rätt för dig så håller jag med. Nu blev jag sugen på att skriva en vinrecension till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.