Dricker samma Marlborough

Marlborough är den del av Nya Zeeland som jag gillar allra bäst. Jag har förstås aldrig varit på Nya Zeeland men jag vet ändå att det är så. Marlborough är Nya Zeelands främsta vindistrikt och det vet jag nu lite om.

Flaskorna på bilden kommer alla från denna den mest nordliga delen av sydön. I mitten ser vi Hunter’s sauvignon blanc, den druva som Marlborough kommit att bli mest förknippad med. Den är flankerad av två olika rieslingviner; Stoneleigh och Saint Claire.  I lördags hade jag tillfälle att testa samtliga under vad som skulle komma att bli en rätt ambitiös utforskning av dessa viners många sidor och effekt på det motoriska systemet. Låt oss gå igenom flaskorna, en efter den andra.

Hunter’s Sauvignon blanc 2009 (6202)
Hunter’s är ett friskt vin som smakar av grappa tonic, blodapelsin och tysk multivitamin. Det är ett mycket karaktärstarkt vin som är långt ifrån obehagligt men som nog har en besvärande tendens att dominera alla sällskap som det finner sig i. Serveras bäst till lättare samtal om vädret eller en påse med räkor som du hade glömt bort att du hade.
99 kronor på systembolaget, nummer 6202 i katalogen
3,5 kiwis av 5 möjliga
Saint Clair Riesling 2009 (6456)
Detta är en riesling som smakar av aprikos, äpple och något annat än riesling. Vinet är torrt och syrligt som halsbränna en morgon i januari. Detta är inte den godaste riesling som jag har druckit men den har en elegant värdighet som kräver en respekt som vin från Nya Zeeland sällan får. Serveras bäst till äldre släktingar och all sorts mat som smakar lite mer än vad du hade tänkt dig. Saint Clair kommer att sätta båda på plats.
96 kronor på systembolaget, nummer 6456 i katalogen
3 pärlhalsband av 5 möjliga
Stoneleigh Riesling 2010 (6498)
Denna riesling smakar av tutti frutti, päron och gamla vitrinskåp. Vinet har en stickande fruktsyra som återkommer i många små utbrott av ungdomligt övermod. Stoneleigh är en frisk riesling som vinner på att vara den tredje av tre flaskor under en kväll av prövande provningar. Vinet kan användas till allt man vanligtvis använder en riesling utan att någon inblandad behöver bli besviken. Serveras bäst mitt i veckan för att du tänker att ett glas vitt inte är att dricka.
99 kronor på systembolaget, nummer 6498 i katalogen
3,5 flaskor vitt av 5 möjliga

Så såg alltså lördagens resultat ut. Jag fick stifta bekantskap med en ny del av världen och jag är försiktigt positiv till den nya relationen. Detta är tre viner som lockar till vidare expeditioner till distriktet som heter som en cigarett och en adelsfamilj från Storbritannien. Marlborough är en plats att återvända till.

4 reaktioner på ”Dricker samma Marlborough

  1. Marlborough är vindistriktet nr 1 för mig personligen och det allra godaste jag har smakat är Stoneleighs Chardonnay. Man blir aldrig besviken på Marlborough.

  2. Har inte smakat så många Marlboroughviner, men har tyckt bra om de jag testat. Som Boulder Bank och Saint Clair Vicars Choice Sauvignon Blanc. Bra vita viner till helt ok pris.

  3. Boulder bank har jag testat, visste inte att det också var Marlbourough. Håller med, helt ok vin, typ en trea.

  4. Sörplar just nu på en Stoneleigh Riesling och kan bara stämma in i beskrivningen. Vitrinskåpet känner man svagt i eftersmaken. Det är ett gammalt vitt furuskåp med flagnande färg. Shabby chic liksom.

    Jag håller nog Kung Fu Girl snäppet högre, och väljer att ignorera att du på ett manschauvinistiskt sätt kallade det för tjejvin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.