En oroande kultur (Helles Naturtrüb)

När Gödsvinet korrespondent i syd först läste vår lättsammare kollegas rubrik, gick  tankarna alls inte till Annie Lööf eller andra svenska politikers & politrukers ovanor, nej, det gick till korrespondentens kylskåp. Till de tyska öl som doldes däri, dessa öl som dess landsmän så gärna stoppar allehanda saker i, saker man absolut inte väntar sig i öl. Frukt. Bär. Läsk.. rentav sportdryck.

Kanske är det en reaktion på reinheitsgebot, en vilja att rebelliskt slå mot allt och alla. “Some men just want to watch the world burn”, eller nåt åt det hållet. En alternativ teori är att merparten av tysk öl helt enkelt är så inåthelvete tråkig att de helt enkelt inte ser någon annan utväg. De måste ha variation, lite liv i käften, kosta vad det kosta vill!

Helles naturtrüb från Riedenburger brauhaus torde vara ett typexempel på just denna typ av extremt slätstruken tysk öl. Utöver att  vara ofiltrerad finns det verkligen ingen som helst egenskap som utmärker sig på det minsta vis. Beskan är fadd, maltigheten vek och fyrkantig. Till och med kolsyrningen är ovanligt slapp och junken. Dess enda förlåtande egenskap torde vara avsaknaden av konstiga bismaker. Det är nästan så man lockas att hälla i nånting som smakar något, bara på skoj, se hur det blir… och sen inser man att de dolska drifter som lockat tysken på fall, likväl kan slå mot oss icke-tyskar. Det är ingen behaglig insikt, men ibland måste vi på Gödsvinet ta både oss själva och er läsare lite bortom allas vår komfort-zon.

En förfärlig frestelse av fem möjliga. Finns inte på systembolaget, men det går säkerligen att hitta någon annan blasköl där för den som önskar uppleva det teutoniska rycket att hälla konstigheter i pilsnern.

3 reaktioner på ”En oroande kultur (Helles Naturtrüb)

  1. Du påbörjar ett intressant och välbehövligt resonemang om Tysklands bristande respekt för öl. Jag har tidigare påbörjat samma tankar, men inte kommit så långt. Dock noterade jag att de lider samma brist på respekt för korv, som jag också skrev om.

    Jag tycker mig kunna se detta runtom i världen. I England till exempel förväntar man sig finna god ale i varenda kran på puben, istället kan man välja mellan carlsberg och stella. I Japan tror man att man ska äta sitt livs delikataste sushi, men istället inser man att sushi normalt serveras ur snabbmatsplastbox och äts med händerna på ett tåg till eller från jobbet.

  2. Ah, där ser man! Jag antar att mången visdom på detta sätt växer fram ur det kollektiva undermedvetna, och med undermedvetna menar jag här det man läst men glömt att man läst, men likväl kommer ihåg andemeningen av. Och senare plankar utan att inse det.

  3. Människan är lat och låter därför andra välja åt dem, såsom Carlsberg och Stella (a.k.a. Wifebeater). Jag ryser inombords av tanken på hur öldrickare som en enorm fårskock låter sig ledas vid nosringen till detta blaskvatten där hästarna utan större svårighet låter sig övertalas att dricka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.