Ett litet glas madeira

Ärligt talat händer det väldigt sällan att någon frågar mig om jag har druckit. Om det händer brukar jag svara att jag tagit “ett litet glas madeira” och sedan lugnt fortsätta med att försöka tända eld på bordsgrannen. Vad inte många vet är att det vid fler än ett tillfälle faktiskt varit sant. Ok, kanske inte den där delen om “ett litet glas” men jag dricker mer än gärna madeira.

Det började i ett radhus i utkanten av Helsingfors. Det gör ofta det. Jag var tillsammans med ett par kollegor inneboende hos en finlandssvensk professor och vår värdinna hade precis bjudit på en mycket trevlig middag. Som aperitif plockade hon fram en liten rund flaska i en korg. Ingen av oss som satt runt bordet hade egentligen för vana att dricka saker i korgar men ingen av oss hade heller för vana att tacka nej till dryck. Det var mycket sött, det smakade ungefär som russin och jag accepterade erbjudandet om en påfyllning.

Alla har sina skäl att dricka. Vår värdinna drack eller åtminstone köpte madeira av familjeskäl. Det visade sig att en släkting var Finlands första importör av madeira och det var en tyst överenskommelse i släkten att alltid beställa madeira på restauranger, på Alko, i flygplan och så vidare för att lura in produkten i sortimenten. Det är samma princip som när min mormor beställde min bok om beskattning av frivilligföreningar till Karlskrona stadsbibliotek vilket därmed jämte Kungliga biblioteket och ett par universitetsbibliotek blev den enda plats där man kan låna en kopia.

Vilket mitt skäl är för att dricka madeira? Dricker du inte madeira själv? Där har du mitt skäl.

Det är inte tantigt att dricka madeira. Låt oss göra den saken klar. Det är tantigt att dricka sherry och tantalkoholiserat att dricka portvin. Madeira går fritt från sådana kopplingar och om jag säger att det är rock ´n roll att dricka madeira så finns det inte så mycket någon kan säga om det. Vem vet och vem bryr sig?

Systembolaget har ett par sorters madeira att välja mellan. Standardmadeiran Saint John (7827) är fullständigt anständig och det är helt realistiskt att tänka sig ett glas Madeira finest (7822) också. Beställningssortimentet innehåller dock även ett par riktiga dyrgripar så som Cossart Gordon (87800) för 7500 kronor per flaska.

Vad den smakar? Så gott är det inte med madeira.

En reaktion på ”Ett litet glas madeira

  1. Att jag mer än gärna dricker det. Kan ses på olika sett beroende på vem som läser det antar jag. Men precis som min morfar föredrar jag Saint John.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.