Laboure-Roi Bourgone Rouge 2008 (5475)

Bourgone är utan vidare en plats i Frankrike. Pinot noir är definitivt en druva som man borde känna till. Det är åtminstone vad man skulle kunna tro.

Mitt tidigaste minne av en pinot noir från Bourgone sträcker sig tillbaka till tiden kring niosnåret ikväll. Detta betyder inte att jag inte druckit just pinot noir från Bourgone tidigare än så, bara att jag i sådana fall inte minns det.

Jag är rätt säker på att jag druckit en pinot noir från Alsace. Det var en fruktansvärd upplevelse som jag utan tvekan kommer att delge omvärlden i detta forum så fort jag får tillfälle. Men Bourgone? Det ringer ingen klocka.

Nu är ändå pinot noir något som Bourgone är välkänt för och visst måste den fruktiga, uppfriskande smaken av ett lite svalt vin med en ljus röd färg ha nått även mig i något sammanhang.

Denna flaska från Laboure-Roi har en angenäm smak av blandsaft och så här efter två glas kan jag konstatera att den järntunga smaken av för mycket jordgubbar regerar mitt gomsegel. Vinet saknar nästan helt egen strävhet men den lämnar efter sig känslan som infinner sig i munnen då du upptäckt att det är gratis påtår på lingondricka i lunchmatsalen.

Flaskan säljs med skruvkapsyl vilket är en lysande detalj för alla oss som aldrig tagit den rituella sidan av drickandet på riktigt allvar. Det spelar ingen roll att man inte får visa upp sin nya korkskruv om man istället har möjligheten att återförsegla en öppnad flaska. Inte för att jag kan garantera att det kommer att bli aktuellt med just detta exemplar just ikväll men jag gillar att ha möjligheten. En ritual som jag för övrigt uppskattar är just att stampa på kapsylen.

Laboure-Roi Bourgone Rouge är utsökt till ost, kallskuret och en annan flaska vin som faktiskt smakar något. Den är frisk och lite syrlig men om jag var ute efter något som var friskt och lite syrligt så hade jag ringt din mamma. Visst har vinet nyanser men de är alla målade i vattenfärger. Det finns inget fel i detta men har du sett en akvarell så har du inte sett alla men du har fortfarande ganska tråkigt.

Var sak har sin tid och visst har jag möjlighet att boka in ett eftermiddagsmöte med denna flaska någon fredag i juni. Tills dess är ärendet bordlagt. 89 kronor på systembolaget, nummer 5475 i katalogen

Tre lingon av fem möjliga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.