Mohawk barleywine

Efter en slapp lördagseftermiddag, och strax innan kvällens restaurangbesök, passar det fint med en liten aptitretare. Jag grävde fram en Mohawk Barley Wine från Sigtuna Brygghus ur kylen.

Barley wine är en typ av engelsk öl som nästan är stark som vin. Därav namnet. För att matcha alkoholen är de traditionellt väldigt smakrika, och numera ofta väldigt välhumlade (=beska) då det är på modet i bryggerikretsar. De går också bra att lagra tack vare den höga alkoholhalten, och den säljs ibland som årgångsöl. Barley wine är något du dricker när du ska smutta, sörpla och rynka på näsan, och känna dig lite finare än andra.

Mohawk smakar starkt, mycket frukt, och förvånansvärt lite beskt. Inte beskt alls faktiskt, vilket är lite konstigt då etiketten skryter med 100 IBU, vilket betyder att det är väldigt väldigt beskt. Skalan är 1-100, så detta är alltså ölnördarnas motsvarighet till level 55 i World of Warcraft.

Det känns som att det saknas något i den här. Alkoholen tar lite överhand och jag upplever att den dränker andra smaker. Jag tror att den utlovade humlebeskan gömmer sig någonstans bakom de 10,5 procenten alkohol. Nej, jag rekommenderar er att välja en annan barley wine, till exempel utmärkta Sierra Nevada Bigfoot som släpps i augusti varje år.

2 rynkor av 5 möjliga.

7 reaktioner på ”Mohawk barleywine

 1. Haha, det stämmer nog bra det där med “smutta, sörpla och rynka på näsan, och känna dig lite finare än andra”… Var inne en sväng på Mikkeller Bar tillsammans med några kollegor i fredags, efter en pilsnersejour på Jernbanecafeét några 100m därifrån. Vi var tvungna att testa deras barleywine “big worse” som påstås vara det starkaste “ölet” i DK. Inte alls illa som desertvin betraktat 🙂

 2. Jag undrar mest varför man ägnar sig att åt att brygga så alkoholstarkt öl som runt 10 presenter. Ytterst få öl klarar av en sån halt.

 3. Ytterst få ja. Men prova gärna bigfooten som jag tipsade om ovan. Den håller 9,6% och bär dem med stolthet.

 4. Riktig öl börjar från 8% 😉

  Tror inte det finns nån skala satt för IBU, det är bara ett mått, enligt vad jag snott på en annan hemsida. An IBU is defined as 1 mg of iso-alpha-acid per liter of solution, därav är inte 100 max 🙂

  Sen är det ju så att man kan lätt ha ett barley wine eller en porter/imperial stout som ligger på 80-100 IBU utan att det ens smakar beskt. Det beror helt på ölet. Är där mycket maltsötma (restsötma, beroende på hur man gjort mäskningen m.m.) och alkoholsötma så behövs en högre IBU för att balansera detta. Utan hög IBU hade ölet smakat sockerlag eller nåt annat slibb. Så en 5% IPA med 50 IBU kan upplevas betydligt mycket beskare än en Imperial Stout på 10%, med mastig kropp, med rökmalt och 8 andra sorters malt även om stouten har 80-90-100 IBU. Nu har jag inte smakat Mohawken.. men kan vara så att Bigfoot-en har en mycket mildare kropp i jämförelse med mindre sötma, och då märks beskan tydligare. Men jag gillar faktiskt inte den speciellt mycket, tycker inte sån beska hör hemma i ett barley wine. Smaken är som baken! Tar hellre en Nils Oscar Barley Wine 2007 (35 kr, beställningssortiment, kan beställas styckvis.. *tips tips*)

  Ok… slut på nördandet för min del.

  /Kristian

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.