Påsken på Gödsvinets kontor i Vällingby

Vi som inte är kristna eller anställda på en arbetsplats som erkänner storhelger blir lika överraskade varje gång en ny helg dyker upp. Bara för en liten stund sedan insåg jag att det är skärtorsdag. Snart kommer de första påskkärringarna att börja ringa på min dörr och jag har inte ens köpt hem några cigaretter. Jag vet att man ska ge dem godis men de är så gulliga när de med huckle på huvudet och rödmålade kinder försvinner ner för trappan med en Blend menthol hängande i mungipan. De hostar så bedårande.

Nu skämtar jag förstås. Jag ger i själva verket inget alls till påskkärringar som ringer på min dörr. Jag ger pengar till Röda Korset och jag ger pengar till Republikanska Föreningen och ibland ger jag pengar till folk på tunnelbanan men den dag jag ger något till sminkade brommaungar med gälla röster och uppfodrande blickar kommer helvetet att uppleva en otypisk köldknäpp.

När jag bodde i Östersund brukade jag dela ut små, gröna äpplen till alla de traktens barn som ringde på. Det var så stärkande att se hatet glöda djupt i deras ögon. Det är dock slut på det, det är dyrt med frukt och dessutom vill jag inte få mer lera hälld i min brevlåda. När jag skriver detta kommer jag att tänka på ett roligt skämt av Joan Rivers. Hon berättade hur hon också brukade dela ut äpplen, fast på halloween. När barnen sa att de inte gillade äpplen svarade hon: “Well just eat the razor blades then!”.

Gödsvinet kommer inte att ta påskledigt. I själva verket ser jag detta som en möjlighet att uppdatera oftare än vad som varit möjligt under de senaste veckorna. Alldeles snart avreser jag mot Kista för vidare förmedling till Åland. Det skulle förvåna mig mycket om en resa som den inte gjorde något avtryck här. Tills dess, glad påsk.

6 reaktioner på ”Påsken på Gödsvinets kontor i Vällingby

  1. Vet inte exakt vad du syftar på men de blev utsatta för bedrägeri av en psykopatisk brottsling, vilket folk har tagit som en anledning till att inte stödja dem.

    Det bör sägas att jag ger extremt sällan till Röda Korset, det var mest menat som ett exempel.

  2. Förre styrelseordföranden Bengt Westerberg hade 60 000 i månaden. Jag tycker att det är löjligt att påstå att man ska jobba gratis bara för att man jobbar med bra saker. Professionella anställda ska ha professionella löner.

  3. Det var styrelseordförande det ja….. Jag tänker på alla pensionärer som lägger ner hela sin själ i verksamheten och inte får ett öre i ersättning.

  4. Det är ju en dubbelhet som finns i många ideella organisationer idag, den ekonomiska basen är ideellt arbete samtidigt som allt mer resurser läggs på professionella anställda, marknadsföring och tjänsteproduktion. Båda sidorna behövs men den senare kan användas som argument för folk som inte vill ge bort pengar, argumentet att allt välgörenhetsarbete ska vara obetalt, trots att det är en praktisk omöjlighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.