The tea centre of Stockholm

På Södermalm hittar vi en av Stockholms kanske mysigaste tebutiker, The Tea Centre of Stockholm. Här finns sedan 1978 ett fint urval av alla möjliga sorters teer i en inredning som är sådär skönt gammaldags som det bara blir med en mycket medveten ansträngning. Till skillnad från en del lite mer hard core eller hippa tebutiker är priserna också schyssta. Annars är butiken kanske mest känd för att ägaren, Vernon Mauris, redan 1979 introducerade världen till Söderblandningen, detta blomstriga svarta te. Huruvida man ser detta som en framgång för tedrickande i allmänhet råder det kanske delade meningar om, men den har onekligen blivit populär, med en mängd kopior, kallade Söderte, Södermalmsblandning, osv. Tydligen ska den från början ha hetat Misstagsblandning, då Mauris råkat tappa ingredienserna som skulle användas till nya teblandningar i en enda röra. Men misstaget blev populärt, och numera finns även en grön Söderblandning, baserat på grönt te.

För oss som inte befattar oss med blomstrigt te, finns det dock fortfarande mycket att välja på, vi hittar fyra sorters Pu-Erh samt även en jätte-puck gammel-Pu-erh för 800 spänn om någon är sugen, ett flerta vita, gröna, svarta och oolong-teer, samt en del andra hus-blends som är mycket frestande, exempelvis lapsang-osande Sir John Blend, och en egen Earl Grey.

Sammantaget är det en mycket trevlig liten tehandel, och det är nog tur för min plånbok att jag inte jobbar närmare den än jag gör. Dess traditionella svenska öppettider (dvs kontorstid samt lite kort på lördagar) gör också sitt till här, med sitt nästan hundraprocentiga överlapp med tider då man är på jobbet. Så vår enda sorg är att vi inte kan hitta hit oftare, och det får väl sägas vara en komplimang på sitt sätt.

Fyra och ett halvt telöv av fem möjliga. Hornsgatspuckeln på Södermalm, Stockholm.

8 reaktioner på ”The tea centre of Stockholm

 1. Tack för tipset. Nästa gång jag är på Hornsgaran under kontorstid så tittar jag in. Vill passa på att tipsa dig, och Gödsvints följare, om du/ni reser till Köpenhamn så har de en gammeldags, mysig, seriös, underbar (det sista är kanske att ta i….) liten tebutil på Kronprinsens Gade: A.C. Perch’s Thehandel, med anor från 1835. ”Kongelig hofleverandør”. Rätt dyrt, men det är å andra sidan det mesta (förutom enklare öler på enklare pubar) i Danmark med nutidens förbannade kronkurs…. Jag köpte deras (billigaste) standard-te: Morgenthe. Morgonte helt enkelt. Nöjd!
  Om du råkar komma dit, Zonk, så får du väl rapportera mer utförligt.

 2. Låter definitivt som något att ha i åtanke nästa gång jag har vägarna förbi Köpendanmark, tack för tipset!

 3. Låter onekligen värt ett besök! Får strosa förbi där efter jobbet någon dag.

 4. Just det, Sibyllans.
  Det fanns en tid när undertecknad fraktade franskrost från Östermalm till Vällinby vecka efter vecka.

 5. Sibyllans bytte ägare för några år sedan. Sedan dess har ingenting varit sig likt. Deras klassiska Sir Williams teblandning har numera en metallisk bismak. Lokalen har blivit fulare. Skyltningen är tråkigare. Det är inte längre randiga snören som håller ihop påsarna. Man kan betala med kort. Den charmigt vresige gubben är död. Sibyllans te- och kaffehandel är blott en skugga av sitt forna jag — bara namnet och neonskylten minner om fornstora dagar.

 6. Det låter som jag missat en epok, ytterst beklagligt! Dock var det i varje fall när jag besökte stället nån slags randiga snören som höll ihop påsen. Kanske var det helt andra och ordentligare snören förr?

 7. Jag har inte varit på Sibyllan på minst 5-6 år, sedan min plan i 12 steg att sluta med espressomalen franskrost. Mot slutet fick jag skicka kurirer att handla åt mig. Tråkigt att stället chanserat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.