Affligem Dubbel

Likt deras tripel eller blond är Affligems dubbel inte en öl som överraskar eller bryter ny mark, dess styrka ligger knappast i innovation eller nytänkande. Men det är en trevlig belgisk dubbel av klassiskt snitt, och tankarna går helt klart åt Westmalles dubbel, eller kanske röd eller blå Chimay.

Den skummar friskt, och har en vinös arom, dovt roströd till färgen, klar, utan bottensats. Smaken är besk, rivigt rå, med toner av stall, aningen knäckig maltighet, karga jästiga toner, torrt fruktig med aningar av äppelkart, lätt syrlig. På 6.8% är det ingen tung dubbel, men alkoholen lyckas ändå bära upp de andra smakerna. För vi ska inte sticka under stol med att belgisk öl behöver sin alkohol. En alkoholfri dubbel vill jag inte ens försöka föreställa mig – det hade antagligen fått svagdricka att framstå som rena himmelriket i jämförelse.

Fyra stalldrägar av fem möjliga. Allt sammantaget, en fin öl för den som gillar belgisk dubbel.

7 reaktioner på ”Affligem Dubbel

  1. Ja, Affligem är riktigt fin i alla sina variationer, men finns den på Systembolaget? Har inget minne av att ha sett den där.

  2. Dessvärre finns inga av de smakfulla varianterna av Affligem på systemet – det är något Gödsvinet syd sprungit på i butik, utanför labbet här nere vid fotknölarna av de italienska alperna.

  3. Aha, det var möjligen lite före det att mitt intresse för det belgiska väcktes. Däremot fanns Affligem både på den ofta förvånansvärt välsorterade studentpuben vid mitt universitet och förstås i varenda snabbköp under åren jag bodde i Nederländerna.

    Men vilken är i så fall den trevligaste belgaren på Systemet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.