Gödsvinet Veganoff v0.1

Under oklara former startade häromdagen en utmaning i att skapa en god vegetarisk korv stroganoff. Läs om det i kommentarsfältet till det här inlägget.

Jag tänkte att jag börjar enkelt. Inga krusiduller, jag har bara ersatt falukorven med en grönsak med ungefärligt rätt form och konsistens, nämligen zucchini. Så här kommer Gödsvinet Veganoff v0.1:

 1. Hacka en lök och skär en zuchini i ganska tjocka stavar. Hacka lite chili. Fräs i olja en stor kastrull. Försök få stekyta på zucchinin utan att den blir för mjuk.
 2. Klicka i tomatpuré, kanske tre matskedar, och fräs ett tag till.
 3. Späd med grädde och/eller mjölk till bra konsistens på såsen. För mig tog det kanske 2 dl grädde och några klickar mjölk.
 4. Smula i en halv buljongtärning, och salta ordentligt och smaka av. Det är nödvändigt tillsammans med chilin för att få smak på det hela. Utan kött smakar stroganoff nämligen ännu mindre än orginalet.
 5. Pryd med färsk bladpersilja innan servering.

Den här rätten smakade som en utmärkt lagom korv stroganoff. Zucchinin funkade bra som ersättare, men gav inte riktigt samma mättnadskänsla eller fyllighet som korven, i nästa variant behöver jag komplettera med något stabbigare, typ bönor eller så. Med rätt mängd salt och chili så smakar såsen bra. Som ett allra första utkast i den här tävlingen är jag mycket nöjd. 3,5 gurkor av 5.

Liknande inlägg:

Publicerat i Okategoriserad och taggad , , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Trackbacks är avstängda.

6 Responses to Gödsvinet Veganoff v0.1

 1. zonk säger:

  Låter som en värdig början! Jag vill härmed förklara min avsikt att tillreda en version baserad på aubergin och paprika, för att förekomma eventuella konkurrenter. Paprika i stroggen känns förvisso lite skolbespisning, men jag tror auberginen behöver lite draghjälp.

 2. Ola säger:

  Paprika i stroggen känns egentligen mer gulasch, men va fanken, man kan inte vara så knusslig när det ska veggas.

 3. Tobias säger:

  Stora vita bönor tror jag skulle passa riktigt bra, eller kanske borlottibönor. Koka dem själva med så får dom lite konsistens istället för dom på konservburk. bara koka nån liter och sen stoppa i frysen.

 4. Johan säger:

  Jag avskrev zucchini eftersom det känns som en väl blöt grönsak men det funkade alltså? Veganoff Vällingby kommer att presenteras till helgen och för att förekomma mig själv så tänker jag i samma banor som Tobias.

 5. Jonas säger:

  Den funkade bra tillagningsmässigt, men visst var zucchinin en bit från falukorv.

 6. Calle säger:

  Min far, som i mogen ålder kommit till ungefär samma slutsatser som presenterades i inlägget ”köttätare mot köttätande”, gör sin köttfria stroganoff med halloumi. Resultatet är inte oävet men jag har tyvärr inte närmare kännedom om tillagningsförfarandet, annat än att han steker halloumin separat och blandar i den i såsen mot slutet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.