Chateau de Seguin 2007 (3958)

Det är nästan omöjligt att lära sig alla de viner som slotten kring Bordeaux sänt ut i världen men vill man komma ihåg en flaska så ser jag inget fel i att minnas denna. Jag kommer att göra det.

Var upphör vin att vara en dryck för att istället bli nyckeln till ett rum man vill komma in i? Är det på högplatån Entre deux Mers i trakterna av Chateau de Seguin? Det är möjligt men kartan för socialt avancemang är suddig även under perfekta omständigheter. Är blandningen av cabernet sauvignon och merlot något man kan ge bort till någon som äger en herrgård i Sörmland? Vilken druva var det han hatade i “Sideways”? Kommer de att skratta åt dig bakom din rygg eller är du inne på riktigt?  Du visste att det var lång väg till toppen men du trodde aldrig att vandringen skulle fastna vid systembolagets hylla för vin mellan 70 och 99 kronor. 

Ett välrundat men ändå fylligt vin fullt av frukt och bär borde fungera från slott till koja till en herrgård i Sörmland men hur komplext vinet än är så kommer verkligheten ändå alltid att vara lite mer invecklad. Det är väl därför man dricker vin, för att verkligheten skall bli begriplig för en stund? Det är vad du trodde men på vägen upp har du förstått att vin är mer än så. Ett vin markerar gränsen mellan de som kommit fram och de som fortfarande irrar planlöst på en högplatå utanför Bordeaux.

Chateau de Seguin 2007 är ett mycket behagligt vin om du väljer att dricka det själv eller i sällskap av nöt eller lamm. Det är ett vackert vin och en liten klisterlapp vittnar om lagrar vid någon tävling men det är inte det loppet som du löper i. Du skulle inte kunna bry dig mindre om den perfekta balansen mellan strävhet och syra. Är det rätt flaska? Bordeaux är väl fint? Dyra engelska oljerockar är också fina men ingen jävel bär dem längre. Men Bordeaux, ingen kan säga något om en flaska från Bordeaux? En vinvisa från studenttiden dyker upp i ditt huvud där du står framför hyllan med viner för 70 till 99 kronor. Är det bra? På den tiden föredrog du en öl i flaska och egentligen gör du det nog fortfarande. Men den tiden är över, den kommer aldrig tillbaka.

Det är ett bra vin men är det fint? Bordeaux? Vinet håller 12,5% men du skulle behöva något starkare, något enklare. 89 kronor på systembolaget, nummer 3958 i katalogen.

4 karriärister av 5 möjliga

En reaktion på ”Chateau de Seguin 2007 (3958)

  1. man visste det var lång väg till toppen. Jojjomen.
    att låta ett glas djuprött Seguin sjunka in när tårna är kalla är lyckligt. bra skrivet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.