Chateau Etienne (2269)

I Saint Chinian vätter alla vinplanteringar mot Medelhavet men det är inte därför jag skulle kunna tänka mig att dricka detta rödvin till fisk. Det smakar helt enkelt vitt. Vem gillar ett rödvin som smakar vitt? Vem det än är så misstänker jag att det är någon som också gillar Frankrike.

Många låter blickarna glida vidare från denna flaska där den står bredvid sådana påtagliga grannar som Chateau de Seguin i systembolagets hyllor. Man måste ha sett saker och veta saker för att fastna vid ett vin som detta. Framför allt måste man ha sett Frankrike och sett att det var gott. När du var där var detta ett enkelt vin i en ännu enklare tid.

När man är ung och på glid mot okända mål är det svårt att se hinder och denna flaskan låter dig inte misstänka att det alls finns några. Det finns nästan ingen strävhet som kan lägga hinder för en galopperande naivitet doftande av fläder och anis. Befinner du dig med ett interrailkort på ett tåg mellan Toulouse och Paris i sällskap av en lite för torr limpa bröd och en hård ost i en för varm tågkupé så är detta vinet för dig. Men har det något att säga när man är lite över 30 och inte alls längre mobil? Du vill tro det och det finns stunder då du verkligen gör det även om de kommer allt mer sällan.

Du tror på det för du var där då och ingen annan kan säga det. Du var där när det betydde något och nu kan ingen övertyga dig om att ett vin ska vara fylligare även om du i stunder av klarhet inser att det fattas något. Det är inte lätt att säga vad detta något är men det smärtar dig att tänka på att du förlorade det mellan 22 och 32. Ålder är inte bara en siffra, ålder är att veta att man förlorat något man aldrig kommer att finna igen. Vinet är detsamma men ändå är något inte riktigt samma sak och du vet att det inte är den kvalmiga tågkupén som saknas.

Chateau Etinenne är friskt, nästan sött, och jag kan inte se att det skadar om man kyler det till strax under 15 grader och serverar det en varm sommardag.

Det kommer en dag då du har kommando över grillen. Solen steker och det gör du också. Oset från det grillade köttet och majskolvarna blandar sig med doften från den nyklippta gräsmattan. Grönsalladen och osten osar förhoppningsvis inte men de finns där likväl. Kycklinggrytan som de rekommenderar på Chateau Etiniennes etikett står antagligen och bränner vid inne i köket eftersom det var en korkad idé till att börja med. Det är då du återförenas med ditt unga jag i en skål i ett vin som du minns från en tid då egentligen inget som betyder något var bättre. 85 kronor på systembolaget, nummer 2269 i katalogen

3 starka 30-årskrisare av 5 möjliga

En reaktion på ”Chateau Etienne (2269)

  1. En trevlig detalj är att flaskorna blir mer och mer sneda om man tittar på bilderna nerifrån och upp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.