Jag kom precis tillbaka från Systembolaget på Ångemannagatan i Vällingby. Det är ett stycke information inte avsett att chocka någon. När jag hemvant navigerade nerför huvudgången återkom en tanke jag fått många gånger på systembolag runt om i Sverige. Varför finns det inget rimligt virke att blanda grogg med på systembolaget?
Denna frågeställning är nära besläktad med frågan om ölkylar på systembolaget. Om man säljer en dryck som vanligtvis säljs kall så borde man ju också ha kylar för denna dryck. Systembolagets informationsavdelning hävdar att man inte har ölkylar eftersom ölsortimentetet är alldeles för stort och att man därför inte skulle kunna sälja alla ölsorter på lika villkor.
Detta problem skulle man förstås kunna komma runt ganska enkelt genom att exempelvis sälja de 10 mest populära ölen i kylarna, även om de som vill ha en kall öl då skulle få stå ut med en del rätt fasansfulla produkter. Ett annat alternativ skulle vara att alternera ölen i kylen enligt ett rättvisemärkt schema. Allra enklast skulle förstås vara att låta mig bestämma vilka öl som hamnar i kylen.
Sanningen bakom varför det inte finns några ölkylar på systembolaget är förstås att de inte får bli för serviceinriktade. En hel del, potentiellt farligt, servicetänkande har smygit in i systembolagets verksamhet under de senaste åren. Utökade öppettider, enklare beställningssystem och bättre sortimente är bara några av de faror mot folkhälsan som på något sätt tillåtits i vad som måste beskrivas som en liberal revolution.
Den allmänna opinionen har också svängt från att vara huvudsakligen negativ till försäljningsmonopolet till att vara huvudsakligen positiv under samma tid.
Gränsen går dock vid kyld öl och det slog mig alltså idag att den även dras någonstans i trakterna av att sälja groggvirke på systembolaget. Om man nödvändigtvis skall handla på den statsägda butiken så ska man åtminstone tvingas till besväret att köpa sin tonic någon annanstans.
Men finns det då verkligen inget att blanda med på systembolaget? För att svara på det gjorde jag tidigare idag en jungfruresa till den alkoholfria hyllan på Ångemannagatan, en tidigare helt outforskad del av Vällingbys geografi. Hyllan där var, som synes av bilden, ingen stor källa till inspiration för den som planerar en groggbuffé.
Många av produkterna var av typen öl och vin och inget kunde väl vara med enfaldigt än att blanda grogg på alkoholfri öl och vodka. Jag behöver ett väldigt bra argument för varför det inte bara är en omväg till något som moder natur i samarbete med bryggerinäringen kan ge oss ändå.
Ramlösa är inte mycket till groggvirke och den alkoholfria cidern är nästan lika dum som ölen eller vinet i drinken. Det närmaste jag fann var den Fentimans ginger beer (1964) som syns mitt i bilden. Det skulle få bli den eller inget alls och inget alls är inte mycket att skriva om.
Det var därför jag precis serverade mig själv ett litet glas med Fentimans ginger beer blandat med Finlandia vodka och två isbitar. Jag höll ett tag i ginflaskan men valde det mer neutrala alternativet.
Fentimans ginger beer är en fruktig men samtidigt rejält kryddig dryck som ärligt talat är lite besvärande att dricka om man inte spätt ut den med lite finsk vodka. Lyckligtvis var det ju just det som jag gjorde och upplevelsen tjänade på det. Fentimans ginger beer och vodka är ingen storslagen drink men som väl kyld nödgrogg fungerar den.
Men det förändrar inget. Sveriges drinkblandare förtjänar bättre. Systembolaget borde åtminstone föra det fullständiga utbudet från Schweppes. Varför inte en ismaskin vid utgången? Sedan den där ölkylen. När kommer Sverige vara liberalt nog för sådana radikala idéer?
I frihetens land, där jag nu befinner mig, finns all öl kyld. Dessutom har en vanlig mataffär här lika stort sortiment som luksus-systembolagen i Sverige. Så den tekniska biten är nog inget hinder.
Det är troligen som du säger servicekänslan som spökar. Systembolaget ska ge god service vad gäller att få tag i alkohol, men de ska under inga omständigheter underlätta för dig att dricka den. Det finns en uppsjö olika produkter de borde sälja om de faktiskt ville/trodde att folk skulle konsumera deras drycker: Korkskruvar, ölöppnare, plastglas, glasglas, ölkorv, groggvirke, resorb och skyddande mobiltelefonfodral.
Givetvis är det av samma goda skäl som man vräker ut boxvin och alkoläsk över svenska folket: för folkhälsans skull!
Nu ska vi inte dissa alla möjligheter till grogg här. High School Swimmingpool är en utmärkt grogg (vodka-ramlösa). Däremot varnar jag starkt för Gin-o-Tinto.
Många matbutiker har kylavdelningar för mejerivarorna, det skulle Systembolaget också kunna ha. Då blir det “rättvist” (å andra sidan är detta en version av ordet “rättvist” som tidigare bara kunnat tillskrivas min chef).
Ett större problem än bristen på kylar är öppettiderna, som universitetsanställd akademiker lämnar jag sällan min arbetsplats före bolagets stängningsdags vilket har medfört att jag numera konsumerar alldeles för mycket folköl. Visst skulle jag väl kunna gå och handla någon gång under dagtid men det tar trots allt emot att återvända till jobbet med två klirrande kassar i handen. Det är väl inte för mycket begärt att åtminstone en alkoholbutik i landets huvudstad skulle kunna ha öppet till kl 21 eller 22 ibland?
Rikard: Jag måste nästan begära receptet på gin-o-tinto.
Kalle: Du menar som de kylda mejerirummen i större matbutiker, typ stormarknader?
K: Är också högskoleanställd akademiker och går inte sällan hem vid lunch (visserligen för att läsa/skriva hemma). Förr var systemet vid Klarabergsgatan öppet “sent”, alltså till 19 när övriga stängde 18. Det borde som du säger finnas ett joursystembolag, med begränsat sortimente om det krävs. Det borde vara en naturlig målsättning för vårt samhälle att ingen idag 2012 ska behöva dricka folköl.
Sammanfattningsvis: Om man säljer vitt vin så måste man sälja fruktsoda, så enkelt är det.
Johan: Det var en dålig idé som testades på efterfesten efter varit torrlagd som funktionär på Arvikafestivalen. Kommer inte ihåg proportionerna men innehåll är billigt ljummet rödvin blandat med en stadig klunk ljummen gin. Tror att det var straff invlverat i processen med.
Johan: Jag får absolut inget gjort hemma så har lärt mig av bittra erfarenheter att det är bäst att stanna på kontoret. 🙂 Är också jävulskt morgontrött så jag brukar komma in sent och gå sent. Så ett joursystembolag är en lysande idé, en alkoholens motsvarighet till apoteket CW Scheele helt enkelt!
P.S. Gin-o-tinto ska definitivt testas vid tillfälle!
Förlåt mig, men sluta uppmuntra det statliga alkoholmonopolet att utöka sitt ALKOHOLFRIA sortiment. Vad är det för galenskap?! Fortsätter det så här så säljer de väl snart bara alkoholfritt. Och titta på Finland. Där säljer Alko tonic och sånt, men till dubbla priset av vad det kostar i en vanlig affär.
Johan: Ja. Även blomsteraffärer har sådana ibland.